هلي‌كوپتر بدون سرنشين فاير ـ ايكس ساخت نورثروپ گرومن

اگر چه عمده پهپادها از رده هواپيماهاي بال ثابت است، اما برتري‌هاي پرنده‌هاي بالگرد كه توانايي پرواز عمودي و درجا را نيز دارد عاملي براي توجه برخي مشتريان به اين پرنده‌هاست. پهپاد فاير ـ ايكس يكي از اين پرنده‌هاي بالگرد است كه هم‌اكنون در مراحل نهايي طراحي و توسعه خود به سر مي‌برد و پيش‌بيني مي‌شود تا پايان سال ميلادي جاري به بهره‌برداري كامل برسد. اين پهپاد براي ماموريت‌هاي شناسايي، مراقبت و هدف‌يابي در نيروي دريايي آمريكا به كار گرفته خواهد شد. فاير ـ ايكس در مقايسه با بالگرد بل 407 كه هم‌اكنون عملياتي است، برد بيشتري داشته و محموله‌هاي سنگين‌تري را مي‌تواند حمل كند. نيروي پيشران اين پرنده كاملاً خودكار، از يك موتور با ملخي 4 پره تأمين مي‌شود.

پهپاد واسپ، ساخت شركت آيرووايرنمنت

اين پهپاد، كوچك‌ترين پهپاد عملياتي در نيروي هوايي آمريكاست. اگر چه شايد وقتي صحبت از نيروي هوايي به ميان مي‌آيد ناخودآگاه ذهن‌ها به سوي هواپيماهاي جنگنده بزرگ كه به انواع سلاح‌ها مسلح شده برود، اما بايد گفت كه اين پهپاد كوچك براي فرماندهان نيروي هوايي يكي از مفيدترين و كاراترين سلاح‌ها به شمار مي‌آيد.البته مطمئنا كار اين پهپاد حمل سلاح يا حمله به جايي نيست، بلكه ماموريت اصلي پهپاد واسپ تهيه اطلاعات همزمان (real time) و ارسال آنها به مركز فرماندهي تا شعاع حدود 5 كيلومتري است. اين پهپاد موتور الكتريكي، قادر است با استفاده از باتري‌هاي قابل شارژ ليتيوم يون خود با سرعت بيش از 60 كيلومتر بر ساعت در ارتفاع 15 تا 300 متري به انجام ماموريت شناسايي بپردازد. دهانه بال واسپ حدود 60 سانتي‌متر و وزن آن كمتر از نيم كيلوگرم است. واسپ در انجام ماموريت‌هاي شناسايي نيازي به هدايت خلبان ندارد و مي‌تواند پس از پرواز به طور اتوماتيك تا مدت 45 دقيقه در منطقه گشتزني كرده و اطلاعات مهم را به مركز مخابره كند. هر چند خلبان زميني در صورت نياز مي‌تواند كنترل آن را به دست گيرد.ابعاد كوچك و جنس غيرفلزي باعث مي‌شود شناسايي اين پهپاد براي نيروهاي مقابل بسيار دشوار شود و به اين ترتيب فرماندهان در ميدان جنگ مي‌توانند بدون اين‌كه شناخته شوند، وضعيت حريف را شناسايي كرده و ماموريت‌هاي خود را بر اساس آن طراحي كنند.

پهپاد پوما آ.اي، ساخت شركت آيرووايرنمنت

پهپاد پوما آ.اي از ديگر ساخته‌هاي شركت آيرووايرنمنت است كه با دست پرتاب مي‌شود و پس از پرتاب قادر است با استفاده از موتور الكتريكي خود با سرعتي بين 35 تا 80 كيلومتر در ساعت پرواز كند. اين پهپاد كه ماموريت اصلي آن تجسس و شناسايي است، علاوه بر ماموريت‌هاي زميني در ماموريت‌هاي دريايي نيز به كار گرفته مي‌شود. دهانه بال پوما حدود 7‌/‌2 متر است و 6 كيلوگرم وزن دارد.اين پهپاد مي‌تواند به مدت 2 ساعت در ارتفاع 150 متري پرواز كند. از آنجا كه اين پهپاد فاقد چرخ است، لازم است براي فرود، روي دريا يا زمين‌هاي نرم پوشيده از چمن يا شن فرود آيد. اما اين فرود به سادگي صورت نمي‌گيرد؛ چرا كه پوما قبل از نشست براي كاهش سرعت برخورد به زمين، دماغه خود را بالا مي‌كشد و تقريباً به صورت عمودي پرواز مي‌كند. پس از اين تغيير زاويه مسير و كاهش سرعت، موتور خاموش مي‌شود و پرنده با دم به سمت زمين مي‌افتد. يكي از دلايل اين نوع فرود، جلوگيري از برخود دماغه به زمين است تا موتور و ملخ پرنده در فاز فرود آسيبي نبيند. پوما يكي از پهپادهاي مورد علاقه نيروهاي دفاعي آمريكاست كه به خاطر توانايي پرواز در تمام شرايط آب و هوايي بسياري از نيازمندي‌هاي نيروهاي مسلح را برآورده مي‌كند.

پهپاد آر.كيو شادو، ساخت شركت اي.اي.آي

اگر چه اين پهپاد به چرخ مجهز است و براي فرود از آن استفاده مي‌كند، اما براي شروع پرواز و جدا شدن از زمين، روي يك ريل قرار مي‌گيرد و با نيروي هيدروليكي به حركت در مي‌آيد.دوربين اين پهپاد مي‌تواند تصوير 360 درجه از محيط را در روز و شب بردارد و با استفاده از لينك‌هاي مخابراتي تا شعاع بيش از 100 كيلومتر ارسال كند. مداومت پروازي شادو در ارتفاع 15 هزار پايي (حدود 5 كيلومتر) در حدود 9 ساعت بوده و سرعت پرواز آن بيش از 160 كيلومتر بر ساعت است. دهانه بال شادو حدود 6 متر و وزن آن 220 كيلوگرم است. اين پهپاد كه «چشمان فرمانده» نيز ناميده مي‌شود در حال حاضر فقط در ارتش آمريكا به كار گرفته مي‌شود.





تاريخ : چهار شنبه 16 فروردين 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |